lördag 2 maj 2015

Cali Roadtrip

En av lärarna på NPA, Andrew, tog med sig några av skolans utbytesstudenter på en resa genom Kalifornien, så torsdags runt midnatt kom jag hem från att ha varit borta i nästan en vecka. Det var en alldeles fantastisk resa! Vi fick se en stor del av staten, och även lära oss mycket om dess historia (fördelen med att resa med en historielärare). Mycket hann hända, så jag delar upp det här inlägget i resan ner till Los Angeles, vistelsen i staden, och hemresan.

Dag 1 

Innan vi lämnade Arcata klockan halv åtta på morgonen den 25:e  införskaffade vi, på Bridgets initiativ, ett dussin munkar från Don's Donuts som vi överraskade de andra med, vilket var mycket uppskattat. Tur var även att vi hade annat att äta, då det blev många timmar i bil.

Först körde vi ner till Napa, öster om San Francisco där vi närvarade vid en "speech contest" där det var en tävlande från NPA, Temat var vattenvård, vilket ju är väldigt aktuellt med tanke på den extrema torka som råder i Kalifornien just nu. Efter detta vandrade vi runt i staden innan vi begav oss till en av Andrews kompisar där vi sov.


Dag 2

Nästa dag tog vi oss ännu längre söderut. Vi körde igenom ett flertal platser där många av John Steinbecks romaner utspelar sig, bland annat Salinas där han faktiskt växte upp (har fortfarande inte läst någon av hans böcker, men antar att det väl är hög tid nu). Vårt första stopp var i kuststaden Monterey, där vi vandrade runt ett bra tag innan vi åt lunch. Av någon anledning hamnade vi på en fin-restaurang, så samtliga testade ostron för första gången och njöt av havsutsikten. 




Därefter åkte vi vidare till Carmel Mission, där vi fick en liten historielektion. Mellan 1769 och 1833 byggde spanjorerna 21 "California Missions" som de kallas, det första ligger i San Diego och finns de upp längs hela Stilla Havskusten upp till Sonoma, norr om San Francisco. Tanken var att sprida kristendomen bland Amerikas ursprungsbefolkning, men som alltid bar denna kolonisation med sig mycket negativt i form av orättvisor och konflikter. Byggnaderna är bland de äldsta (observera kvarvarande- folk hade ju bott där långt innan spanjorerna kom, men dessa bostäder var oftast av material som bryts ner efter en tid) i Kalifornien!





Vi fortsatte längs The Pacific Highway, vilket är en enormt vacker väg! Dock har det varit lite problem med vägen eftersom att bergen är unga och fortfarande håller på att formas, vilket leder till att vägen liksom glider av. Vi stannade ett par gånger för att ta bilder, kolla på sjöelefanter och bara njuta av utsikten. När vi kom till Santa Barbara köpte vi mexikansk mat till middag, och slutligen anlände vi i Los Angeles. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar